Dimarts, 17 Novembre 2015 10:41

Taller Dinamiks: Sabó natural

Avui us proposem un #taller molt original, útil i ecològic: fer #sabó casolà! Sí sí, avui us donem les pautes per poder fabricar el vostre propi sabó com feien els nostres avantpassats!

Què necessitem?

- Aigua destil·lada
- Insulsa Càustica o Soda Càustica (com més pura, millor)
- Oli d'Oliva
- Alga Espirulina: Considerat com una de les fonts de nutrició més importants per contenir proteïnes vegetals, vitamines, minerals, clorofil·la i el millor antioxidant, millorant així el rendiment físic, mental i sexual de les persones.
- Alcaravia: És un producte de nivell nutritiu moltes vegades utilitzats en menjars estimulants així la secreció dels sucs gàstrics, controla la flatulència, també és recomanat per a les mares en el període de lactància estimulant així la producció de llet.
- Cúrcuma: És un producte que pertany a la família del gingebre, és obtinguda en triturar el rizoma quan està sec de la planta "Cúrcuma Longa", no posseeix propietats nutritives però és un bon antiinflamatori. És utilitzada en els tractaments de flatulències, hematomes, còlics, infeccions, artritis, icterícia, desequilibris del fetge, etc.
- Oli de Sàndal
- Oli de Gessamí
- Guants
- Gerra de vidre
- Batedora
- Envasos de plàstic
- Culleres
- Termòmetre
- Cullera de fusta
- Motlles de silicona
- Paper per embolicar els sabons.


Procediment a seguir:

Realitzar aquest experiment en un lloc a l'aire lliure, i tenir les mesures adequades de prevenció usant guants i mascareta.

1. En un recipient gran de vidre col·loquem l'aigua destil·lada i la Insulsa Càustica, moure amb una cullera de fusta fins que tinguem una solució uniforme, tenir molta cura amb aquesta reacció química pot causar cremades greus. Escalfem lleugerament l'Oli d'Oliva. Deixem refredar ambdues mescles.

2. Mesurem la temperatura de l'oli d'oliva i la de l'aigua destil·lada que ara conté Sosa Càustica. La mesura que hem d'obtenir és de 40°.

3. Procedim a unir ambdues mescles i a batre 3 minuts aproximadament però a velocitat mínima. Mentre observem que canvia de color augmentarem la velocitat en batre-ho. Batem fins a obtenir una solució mitjana ni tan espessa ni tan líquida. Quan arribi a aquest punt de comparació podem deixar de batre.

4. Separem en dos recipients la solució obtinguda perquè realitzarem dos tipus de sabons, un d'Espirulina i Alcaravia i l'altre de Cúrcuma. Una vegada ja separats, en un dels recipients col·loquem l'Espirulina. Després procedim a col·locar l'Alcaravia i combinem tota aquesta mescla.

5. Una vegada barrejat tot agreguem l'oli de Sàndal que serveix com a essència espiritual que aconsegueix difuminar totes les energies negatives, la seva aroma característica del Sàndal és una olor de fusta, per la qual cosa generalment és més indicat per a homes.

6. Ara en l'altre envàs que tenim la mescla que hem separat després de ser batuda agreguem la Cúrcuma. A la mescla que ara tenim en aquest segon recipient li agreguem l'Oli de Gessamí que ajuda a relaxar-se i alliberar-se de tensions. Per la seva aroma tan agradable i delicat és indicat per a dones.

7. Ara ambdues mescles tant del recipient número 1 i del recipient número 2 procedim a col·locar-los en els motlles, que tenen el disseny que hem escollit. Deixem assecar per diverses hores o si es pot deixar assecar d'un dia per a un altre.

8. Una vegada ja secs retirem els motlles per quedar-nos solament amb els sabons.
Els emboliquem en paper adornat per belles cintes o simplement els deixem així, això dependrà de la imaginació i com volen que es presenti aquests sabons.


Guardem els sabons almenys 30 dies abans d'usar-los! Animeu-vos i ensenyem als nostres fills/es com feien el sabó abans!

Us deixem també aquest vídeo que ens explica al detall com fer-lo! 

Vídeo