Dimarts, 30 Gener 2018 12:11

Taller Dinamiks: Calçotada

L'època dels calçots ja és aquí, i a Dinamiks us proposem en el taller d'avui, com preparar una bona calçotada! I és que de ben segur que grans i petits ens en llepem els dits!

Us deixarem dues receptes en una, com fer la salsa dels calçots i com preparar els calçots pròpiament dits. 

Per la salsa (4 persones):

  • 200gr ametlles torrades (50gr x persona)
  • 4 alls (2 crus i 2 escalivats- per alls em refereixo a grans d'all no a cabeces senceres)
  • pebre negre al gust
  • 1 nyora (pimiento choricero)
  • Sal al gust
  • 1 cullerada de postres de vinagre
  • Oli d'oliva
  • Si us agrada el picant també s'hi pot posar un bitxo (guindilla), però aquesta part queda sota la vostra responsabilitat, ja que a casa no ens agrada el picant i mai no n'hi posem.
  • Pelar les ametlles torrades i passar-les per la picadora fins aconseguir un granulat fi (sense que arribi a ser una pasta) també es pot picar amb un morter.
  • Escalivar els tomàquets al microones fins que la pell es separa de la polpa i pelar-los.
  • Escalivar els alls.
  • Posar en remull la nyora fins que s'estova, amb un ganivet separar la carn de la pell (no se quanta estona ha d'estar en remull, però si ho preguntes a la verdureria on les compris t'ho diran).
  • En un pot de vidre posar les ametlles, els tomàquets, els alls escalivats i els crus, la carn de la nyora, sal, pebre i el vinagre. Posar oli fins que els ingredients quedin coberts uns 2 cm per sobre. Passar la batedora fins que assoleixi la textura de salsa. Si fa falta afegir oli durant el procés de batre-ho.
  • Deixar reposar unes 12 hores i la salsa espessirà.
  • Abans de servir afegir una mica d'oli i tornar a passar la batedora.

Per fer els calçots: 

Necessitareu uns 15 ó 20 calçots per cap. Dependrà de si la gent menja molt, si tots en mengeu, etc.

  • Primer s'han de netejar els calçots, és a dir treure totes aquelles parts que no són comestibles. Els calçots tenen dues parts, la part blanca, que es la comestible i la part verda (les fulles)
  • Tallar les fulles. Deixar només uns 4 dits de verd des del final de la part blanca del calçot (això ens permetrà agafar els calçots i pelar-los)
  • Tallar les arrels, treure uns dos cm de la part inferior del calçot per tal que un cop cuit la part cremada es pugui pelar be.
  • Per coure els calçots hem de fer un foc amb llenya prima, aquí fem servir serments que són les branques dels ceps, però també es pot fer servir altre tipus de llenya, el secret és fer un foc viu amb llenya prima, que cremi ràpid i faci molta flama (ara no ens interessa fer brasa)
  • Un cop el foc està encès posem els calçots en una graella, intentant que tinguin un diàmetre semblant, o agrupar-los mida a la graella ja que així es couran al mateix temps, pel contrari si els poseu barrejats els més petits es cremaran i els més grans quedaran crus, o els haureu d'anar triant i treure'n una abans i deixar els altres més estona (és de sentit comú, com més gran es el calçot més temps es necessita per coure'l, aleshores si els agrupeu per mides no haureu d'estar pendents un a un si està cuit o cremat, sinó que els pots anar vigilant per zones).
  • Sabreu que estan cuits quan comencen a esclatar, és a dir la pell s'obre i comença a regalimar suc de dins. El problema és que si són molt prims els calçots no esclataran, es cremaran directament així que has d'anar amb una mica de picardia. Quan els agafeu podeu veure si estan cuits o crus si els toqueu, si són durs i el calçot està rígid no està cuit, pel contrari si s'ha cremat veureu que només hi ha pell i s'ha desintegrat la ceba.
  • Quan els calçots són cuits s'emboliquen amb paper de diari en farcells de 25 ó 30 i es posen en un cistell o algun recipient que aguanti l'escalfor, es van apilant els farcells de paper i quan ja hi son tots tapeu els farcells amb un sac.
  • Deixar reposar uns 30 ó 40 minuts, així els calçots es coven ( sobretot assegureu-vos que els calçots estan covats, ja que si us queden crus son indigestos).

Podeu afegir una mica de pica pica i de carn i verdures a la brasa de segon!

Bon profit!

 

EMOCIONA-T