Dimarts, 05 abril 2016 11:42

Excursió: Fonts de Sant Miquel de Guanteres

Avui us proposem fer un recorregut per les fonts de Sant Miquel de Guanteres (Viladecavalls).
Visitarem la Font del Bosc, la Font dels Lladres, la Font de la Roca i la Font de la Teula.
La ruta té una durada de 1h i 30 minuts aproximadament.
Començarem el recorregut a l’agregat de Sant Miquel de Guanteres, pertanyent al municipi de Viladecavalls. Hi podem arribar bé en tren o bé en cotxe.
 
Des de l’estació de Renfe, agafem un camí que baixa al torrent de Gaià.
Creuem a l’altre costat (dret). Pugem per la seva vora i a poca distància està la Font del Bosc. En èpoques de sequera, aquesta font no raja. Per això, el camí d’entrada moltes vegades queda tapat per la vegetació. Nosaltres l’hem desembardissat dues vegades.
De la Font del Bosc, seguim torrent amunt. Bona part de l’any baixa poca aigua, en canvi en època de pluges baixa com una riera ampla d’aigua.
A uns 20 minuts i a l’esquerra trobem la Font dels Lladres. En molts mapes la indica a l’altra banda.
Disposa d’un tub molt gran, i poca aigua. És considerada no gaire bona per la gent.
Seguim torrent amunt. El recorregut és molt pedregós. A uns 20 minuts, trobem la pista que ve de la carretera de Terrassa a Rellinars i que va a la granja Can Font de Gaià. Prenem la pista i en aquesta direcció, a poc a poc va fent una certa pujada entre bosc, hem arribat a la tanca de la finca. Deixem el camí ample que va pujant dintre del bosc, i rodegem la granja per fora.
Al cap de poc agafem un camí que baixa directament al torrent. No el deixarem; passem primer entre boscs i després al costat d’uns conreus abandonats.
Hem d’estar molt atents, quan el camí s’apropa al torrent un corriol fa una baixada fins a la Font de la Roca. Si baixa molta aigua pel torrent, se’ns farà molt difícil accedir fins a la font que és a l’altre costat del torrent. Una canal porta l’aigua fins a la font, i no és de massa cabal.
Seguint el camí i a pocs minuts el deixarem per un corriol que fa pujada. A uns 10 minuts, arribem a la Font de la Teula, on el camí s’acaba.
És molt abundant. En realitat consta de dues fonts o punts diferenciats de sortida. L’aigua no surt directament d’una teula, sinó de tubs de ferro. Sempre hi ha alguna teula solta per les rodalies de la font.
Aquesta font està dedicada al naturalista Fèlix Rodríguez de la Fuente. Un senzill monument amb un cartell recorda la seva mort.
Tornarem pel mateix camí, fins a la carretera de Rellinars. Agafarem direcció a Terrassa on a 1 km trobarem un autobús urbà que ens portarà fins al centre de Terrassa. O bé tornarem a fer tot el camí fins Sant Miquel de Gonteres.
Animeu-se a descobrir el nostre entorn més proper!